Contact
Logo Ons Buiten Foto madeliefjes

Ongewenste gasten

Ik weet natuurlijk niet hoe het tegenwoordig met plaagdieren op Ons Buiten gesteld is, maar vroeger waren er muggen en wespen, die ons onaangenaam verrasten.
’s Avonds als we bijna sliepen kwam onze vader met de flitspuit. Dit werd gedaan om te voorkomen dat we de volgende ochtend vol muggenbulten wakker zouden worden. Het hielp wel, maar of het gezond was? Het stonk heel erg chemisch en dat klopt ook. Esso noemde het middel ‘flit’, dat in blikjes geleverd werd, die aan de spuit geschroefd werden of waarmee het tankje dat aan de spuit vastzat gevuld werd. Het middel bevatte 5% DDT. Later werd DDT verboden, omdat het in de natuur niet afgebroken wordt. En met dit verbod verdween ook de vermaledijde flitspuit. Tegenwoordig worden diverse uitvoeringen van de gifspuit nog aangeboden op Marktplaats.


 

Zwemmen er nog wel eens ratten in de sloot? Ze beten ook wel eens de in de sloot zwemmende jonge eendjes dood.

 

Het was een leuk appelboompje, dat we gekregen of gekocht hadden, dat weet ik niet meer. Het had al een aardig dik stammetje met een doorsnede van vier centimeter. Toen we een keer in het voorjaar op de tuin kwamen, leek het boompje dood en stond zelfs los in de grond. Wat bleek? De wortels waren allemaal weggeknaagd en onderaan restte nog een knotsvormige verdikking. Ik heb dit stukje stam nog jaren bewaard, tot de houtworm erin kwam en het naar de openhaard verhuisde.


Het bleek het werk van een woelrat te zijn. Woelratten knagen ’s winters aan de wortels en pas in het voorjaar merk je wat ze aangericht hebben. In fruitboomkwekerijen richten deze knagers grote schade aan.

 

Ja, als je er niet tijdig bij bent, nemen de mieren de macht over. In de laatste jaren dat mijn vader op de tuin bivakkeerde – hij deed niet veel meer dan lekker genieten – marcheerden legers mieren door het huis. Ondanks de bekende bestrijdingsmiddelen, gaven ze het niet op; hij wel. Jammer dat DDT niet langer gebruikt mocht worden.


Jim Mönch (toen Co, geboren in 1936)


naar boven