Contact
Logo Ons Buiten Foto madeliefjes

PDF icoon

Natuurlijk Tuinieren

Vanaf 2013 geven wij 4 keer per jaar ons blad Ons Buiten uit. Vanaf het 3e nummer (september 2013) is er een vaste rubriek Natuurlijk Tuinieren.
De artikelen zijn erg informatief en door de bijzondere foto's leuk om te bekijken en te lezen. Ze zijn ook redelijk tijdloos en vandaar bij uitstek geschikt om als naslagwerk te gebruiken.

 

Overwinteren op de tuin Pdf icoon

december 2015

Het is eind november als Erik over de lanen van Ons Buiten loopt. Zijn oren en ogen staan wijd open om vooral niets te missen van wat de natuur nu nog te bieden heeft. Saai, zo'n natte winter? Nee hoor! Erik geeft ons tips voor kleur en geur in de winter.


Door merg en been Pdf icoon

november 2015

We zijn inmiddels bekend met de basdreunen van verschillende festivals rond Ons Buiten. Maar ooit rauwe kreten en ijselijk geschreeuw gehoord op ons tuinpark? Erik wel. Hij ging op onderzoek uit en vond geen festivalgangers, maar jonge ransuilen!

 

Invasieve exoten: de Japanse duizendknoop Pdf icoon

oktober 2015

Een plant die menig tuinder en gemeenteambtenaar hoofdbrekens bezorgt: de Japanse duizendknoop. Tuinders die vorig jaar de cursus 'Natuurlijk tuinieren' op ons park hebben gevolgd, herinneren zich vast nog dat Roos Broerse ons er een exemplaar van liet zien. Maar hoe komen we eigenlijk aan deze invasieve exoot in Nederland? En nog belangrijker: hoe komen we ervan af? Erik heeft onderzoek gedaan.

 

Op de grens van nat en droog Pdf icoon

september 2015

Dit keer combineert Erik een paar zaken. Namelijk herstel van oeverbeschoeiingen, verhoging van natuurwaarden en alternatieve invulling van tuinbeurten.

 

Overleven in de winter Pdf icoon

augustus 2014

Dat het een dooie bende zou zijn in de winter op de tuin, is een enorme misvatting. Als wij in onze Amsterdamse huizen een beetje binnen hangen, is het aan de Riekerweg een drukte van jewelste. Vogels en andere dieren overwinteren in de stilte op onze tuinen!

 

Tussen de regels Pdf icoon

juli 2014

In het kader van het thema 'buren' staat Natuurlijk Tuinieren deze keer geheel in het teken van de hagen en de heg. Je weet wel: de begroeiing die eigenlijk onze natuurlijke schutting is en ons van onze buren scheidt. Erik beschrijft een reeks aan mogelijkheden…

 

Meer is beter Pdf icoon

juni 2014

Om je eigen groente te verbouwen, moet je even investeren. Dankzij de opkomst van de rage 'stadstuinieren', waarbij Amsterdammers hele groentebedden op hun dakterras installeren, vliegen de tips en trends je om de oren. Ook Erik is om en gooit zijn hele tuin weer eens ondersteboven.

 

Het zwarte goud en de rat Pdf icoon

mei 2014

Het voorjaar is reeds aangebroken; winterakonieten, krokussen en sneeuwklokjes staan al te bloeien. Ook de narcissen staan al een eind boven de grond. En er worden nesten gebouwd door eenden en futen. De hoogste tijd voor actie dus!

 

Takke takken! Pdf icoon

april 2014

Tuinafval is helemaal geen afval! Zie hier wat je allemaal kunt doen met bijvoorbeeld gesnoeide takken. Hakselen is prima natuurlijk, maar een takkenril is ook héééél natuurlijk.

 

Hoe natuurlijk kan je zijn? Pdf icoon

april 2014

Afgelopen herfst heeft Roos Broersen de cursus Natuurlijk Tuinieren gegeven op Ons Buiten. Dat het een succes was, blijkt uit de evaluatie van de cursisten. Een van de cursisten was onze eigen Erik Hooijberg.

 

Een lust voor het oog Pdf icoon

maart 2013

Ons Buiten heeft een nieuwe rubriek: Natuurlijk Tuinieren. Hier zullen we de komende nummers aandacht besteden aan dit onderwerp. Informatie, reportages over de cursus 'Natuurlijk Tuinieren' of andere wetenswaardigheden komen aan bod.

 

Lieveheersbeestjes met 4 stippen Pdf icoon

maart 2013

Op 31 mei 2013 heeft Roos Broersen een herbeoordeling uitgevoerd in het kader van het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren, namens het AVVN (Algemene Vereniging Volkstuinparken Nederland).naar boven